Luister eerst eens naar dit lied:
Het is een lied geschreven door Stef Bos in het kader van een project dat de NCRV eens met hem aanging. Hij werd gevraagd over een aantal personen uit de Bijbel een lied te schrijven. Die uitdaging ging hij aan met als resultaat een aantal prachtige, ontroerende, gedurfde, breekbare en soms heel scherpe liederen. Het project kreeg de veelzeggende titel mee: ‘in een ander licht!’.
Het lied van Ruth ligt me na aan het hart en niet alleen omdat het in het Afrikaans is gezongen. Ik weet niet of je dit verhaal uit de Bijbel kent, maar kortgezegd gaat het over een vrouw die in een ander land komt te wonen dan waar ze geboren is. Haar man die uit een andere cultuur komt is overleden en ze kiest ervoor om met haar schoonmoeder mee terug te gaan naar hun land. Haar keuze wordt sterk verwoord in het lied van Stef Bos. In het Bijbelverhaal zelf staan de woorden: ‘uw volk is mijn volk, uw God is mijn God’.
Zij wordt dan opgenomen in het thuisland van haar schoonmoeder en wordt op bijzondere manier opgenomen in de zorg van de nieuwe woonplek. Zorg voor eten, werk en zelf uiteindelijk een man en nageslacht. Inburgering van beide kanten waar je een puntje aan kan zuigen.
Het doet me denken aan de vele vluchtelingen die we onderdak bieden of gaan bieden. Niet omdat ik de vluchtelingen dit lied van harte zou willen laten zingen voordat ze zich onder ons zouden mogen scharen. Ik zou deze woorden, dit verhaal en dit lied in een ander licht willen plaatsen.
Zou het mij lukken om te zeggen: mijn land is jouw land? Mijn brood is jouw brood. Mijn sociale zekerheid is jouw zekerheid. Mijn straat is jouw straat. Mijn thuis is jouw thuis. Mijn God, ik vertel je er graag over.
En jouw cultuur, vertel mij erover. Leer me ontdekken hoe je kan delen. Jouw cultuur doorgrondt gemeenschap en samenleven. Jouw cultuur leeft vanuit familietradities, gezag en zorg voor elkaar. Ook als het pijn doet. In jouw wereld is nuchterheid niet de norm, en ratio niet leidend. Leer me dat maar, ik heb je nodig.
Ik geloof dat ik vanuit mezelf, maar ook vanuit mijn cultuur maar beperkt zicht heb op de werkelijkheid. Ook beperkt zicht op God. Dit soort situaties zijn uiterst ingewikkeld, ze doen pijn en dagen ons schurend uit. We weten in Nederland niet precies wat het beste is en overleggen, plannen en roepen (of posten) heel wat af rondom inburgering en vluchtelingen. Maar dit soort situaties gebruikt God vaak om iets van zijn goede plan te laten zijn. Uit Ruth haar familie is iets moois geboren. Dat gaan we binnenkort weer vieren. Zullen we dat samen vieren?
Samen, in een ander Licht!